«Японія – далека та близька»

18 грудня у читальній залі бібліотеки училища культури відбулася презентація книги «Поезії» Мацуо Басьо (у перекладі Володимира Панченка),  яку  студенти  IV НПМ-а і IV НІМ-д разом з викладачем Паршаковою Т.В. присвятили Року Японії в Україні.

Для багатьох європейців  ім’я  Мацуо Басьо є символом Японії. І не дивно! Він відомий не лише завдяки своїй новаторській поезії, а й своєму стилю життя. Невтомний мандрівник, чиї дороги пролягли по всій Японії, мислитель, який поєднував поезію із канонами буддизму, альтруїст з відкритим серцем, що любив спілкуватися з селянами і гратися з дітьми, — таким був Басьо.

Під час презентації гості мали змогу познайомитись з деякими фактами біографії видатного поета, дізнатись про особливості поетичного жанру хоку, відкрити для себе дивовижний світ поезій Басьо і стати свідками створення квіткової композиції у дусі ікебана.

Пропонуємо вашій увазі всього 3 хоку із 980, надрукованих у збірці:

В білих хризантем

Ані цятки на квітках

Не побачиш ти!

 

Ніжний хвиль прибій,

Вітром свіжим віючи,

Відбиває час.

 

Хто за осіннім вітром мандрував,

Спав просто неба,

Той збагнути може мої пісні.

 

Складовою частиною заходу була книжково-ілюстративна виставка «Японія – далека та близька», організована у співпраці з викладачем інформатики Кузьменко Д.В. та завідуючою бібліотеки училища Бояриновою І.П.

Сподіваємось, презентація книги та виставка розширили уяву студентів про  культуру «країни, де сходить сонце».