Педагог. Майстер. Людина.

До 80-річчя від дня народження

Капустяна С.В.

На моєму життєвому і творчому шляху було багато цікавих і важливих зустрічей.
Але одна з них стала доленосною. Станіслав Васильович Капустян – Педагог, Майстер, Людина.
1976 рік. Херсонське культосвітнє училище. Режисерський курс. Мій керівник – Капустян С.В. Тоді я ще не усвідомлювала, який подарунок зробила мені доля. 

Заняття з режисури, акторської та сценарної майстерності, сценічної мови. Гадаю, якби Станіслав Васильович не став педагогом і режисером, то обов’язково став би видатним актором. Взагалі, він не часто застосовував у роботі з нами метод показу, але коли виходив на сцену… Феєрверк фантазії, акторських пристосувань, неймовірна харизма – все це з першої секунди захоплювало в полон. Ці моменти я завжди чекала і насолоджувалася ними зповна. А його досвід, знання, мудрі поради і настанови - як невичерпна криниця з якої хотілося пити і пити. А добрий гумор і «капустянівська» усмішка, яка ховалася у кутиках очей і борідці, знімали всіляку напругу і невпевненість у своїх можливостях.
Станіслав Васильович дав мені професію, яка стала справою мого життя. І жодного разу я не пожалкувала про свій вибір. За 15 років роботи акторкою в театрах України, ми зрідка спілкувалися по телефону, але, якимсь чином, Станіслав Васильович завжди був у курсі моїх справ. У складний період мого життя саме він запропонував прийти викладати в училище культури. Тепер ми стали колегами. Я могла ділитися своїми радощами і сумнівами, перемогами і невдачами вже не по телефону. І знову дякувала долі за цей подарунок.
18 березня Станіславу Васильовичу мало би виповнитися 80 років. Але, на жаль, у жовтні він пішов від нас. 
20 березня  ми згадували свого дорого Вчителя і розказували про нього новому поколінню студентів спеціалізації "Видовищно-театралізовані заходи".  Захід розпочали колишні студенти Станіслава Васильовича, а нині викладачі училища Чумаченко О.Ф. та Вертій А.В. Відео- спогад, підготовлений викладачами  Довженко В.С. та Кузьменко Д.В., виставка та розповідь від  викладача Коротецької Н. занурили присутніх у той час, коли творив наш Майстер. За ініціативи колишнього викладача училища, сокурсниці і друга Станіслава Васильовича –Дмитричевої Г.М. при підтримці циклової комісії "Видовищно-театралізовані заходи" та адміністрації училища, театральний кабінет (аудиторія 20), відсьогодні носить ім’я Капустяна Станіслава Васильовича!

 

Голова ЦК

«Видовищно-театралізовані заходи»,

Викладач –методист Чумаченко О.Ф