«Депортація = геноцид»

18  травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар. У цьому році виповнюються 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом. Цього дня, 1944 року розпочалася спецоперація військ НКВД зі звільнення Кримського півострова від корінного населення. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Здобувачі освіти Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв доєдналися до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, узявши участь у низці заходів. Студенти перших курсів створили тематичні колажі та взяли участь в історичних читаннях на занятті з історії. Здобувачі освіти ІІ курсів провели в онлайн форматі круглий стіл на тему «Депортація = геноцид». Студенти проаналізували події 80-річної давнини та провели паралелі з подіями сьогодення. Здобувачам освіти ІІІ курсів було запропоновано перелік художніх та документальних фільмів, які ілюструють події тих часів, після перегляду яких вони поділилися своїми враженнями та висновками.

Нажаль історія повторюється. Через 80 років після депортації РФ продовжує тоталітарні, радянські за характером, імперські за духом традиції поневолення, здійснюючи комплексні та системні репресії кримських татар, незгодних із окупацією Кримського півострова, які наближають звільнення Криму.