День Європи

З метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті Указом Президента України від 8 травня 2023 року № 266 в Україні 9 травня відзначається День Європи.

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали впроваджувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації.

Зрештою 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських держав. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

В Україні цей день від минулого року відзначається на офіційному рівні.

Здобувачі Херсонського коледжу культури доєдналися до відзначення цієї дати, підготувавши відео-повідомлення про цікаві факти  з життя  різних країн Європи. Також здобувачам освіти було запропоновано зареєструватися  на освітній платформі Національного Фестивалю «Код Нації», щоб кинути виклик своїм знанням про Європу, склавши відповідне тестування. Крім цього здобувачі освіти мають змогу доєднатися до спеціального онлайн-уроку до Дня Європи на платформі Освітнього центру Верховної Ради. Адже наша студентська молодь чітко усвідомлює європейську ідентичність Українського народу та розуміє необхідність єдності народів Європи задля забезпечення миру, безпеки й стабільності на континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії.