День міста

Щороку у третю суботу вересня традиційно відзначається День міста Херсона. Символічно, що цей день увесь світ відзначає як День миру.

 Ще з радянських часів традиційно вважалося, що Херсонщину було заселено за часів правління Катерини ІІ. Але насправді південь України почали освоювати ще задовго до її появи. На території Херсонщини виявлено багато скіфських поховань. Пізніше тут стали оселятися козаки. Що доводить Херсон – місто українське!

У рамках відзначення Дня міста Херсона для здобувачів освіти Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв було проведено онлайн зустріч з херсонцем істориком-краєзнавцем, членом Українського геральдичного товариства Олексієм Паталахом, який провів лекцію «Біля витоків Херсону». Краєзнавець розповів студентам про історію Херсонщини, про скіфські поховання на Херсонщині,  про перші поселення козаків, які жили тут ще до того, як російська імператриця заявила про заснування міста Херсона.

Зацікавленість студентів викликало існування піздемних ходів на території міста. Деякі з них були викопані в ході видобутку глини. Але є й такі, що використовувалися зі стратегічною метою і відносяться до часів козацьких поселень.