День рідної мови

22 лютого на занятті української літератури здобувачі освіти ІІ курсу, вивчаючи творчість О. Довженка, зокрема «Щоденник», підготували групові «Щоденники нашого часу» як алюзії на твір великого майстра. Оскільки однією з ключових тем «Щоденника» є тема збереження і розвитку рідної мови, то принагідно реалізували онлайнові посиденьки: Жива газета «Носій мови. Ярмарок солідарності». Кореспонденти – студенти з різних куточків світу, які вимушено тимчасово там опинилися, креативно презентували інформацію, як проходить Міжнародний день рідної мови в Грузії, Німеччині, Вірменії, Турціїї, Естонії, Польщі.

Наприклад, наші сусіди поляки цього річ відновлюють діалект, якому загрожує вимирання  - це рідкісна вілямовська мова – її від ХІІІ століття використовували мешканці деяких районів Сілезії. У 1945 вживання вілямовської мови було заборонене, сьогодні ж її вивчають у Варшавському університеті, а Польський театр з нагоди Дня рідної мови 26 лютого покаже спектакль «Гоббіт» за книгою Джона Рональда Толкіна вілямовською мовою.

А в Естонії специфічно не відзначають цей день, але вони готуються до Дня незалежності – 24 лютого, який вони через вторгнення росії в Україну не відзначали минулого року. Цього річ навіть готують спеціально традиційні  страви до свята.  Дякуємо за цікавинки з України з рідного Херсона від студентів ІІ НХ! Сподіваємося на подальшу співпрацю у цьому напрямку!