День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

8 травня Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, встановлений минулого року Законом.

Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок яких український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат

Нині, 8 травня, це – дата, коли ми разом із європейською спільнотою вшановуємо перемогу над нацизмом і пам’ять про загиблих і всіх жертв Другої світової війни. Здобувачі Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв долучилися до  відзначення цієї дати. Студенти на  сайті Українського інституту національної пам’яті переглянули матеріали, присвячені Другій світовій війні, провели паралелі між подіями 1939-1945 рр. та 2022 р. А також поділилися спогадами про своїх рідних, які загинули в роки Другої світової та розповіли про тих, хто захищає нас зараз.

Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг ветеранів, котрі перемогли нацизм тоді і боряться з ним сьогодні.  Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій.